Welkom

Herten 2013 buizerdmetDLGVliegen heeft de mens altijd aangetrokken ! Modelvliegen is voor de meeste mensen de meest betaalbare vorm om dit te bereiken. Bij het modelvliegen heb je evenveel mogelijkheden als bij het echte vliegen en onderscheiden we ook alle verschillende vormen. Helikopters, multikopters, motorvliegtuigen , jets , raketten, zweefvliegtuigen,... alles is mogelijk.

Op deze website vind je alle info over het zweefvliegen meer bepaald het hand gelanceerde zweefvliegen. Zo vind je heel wat algemene informatie maar kan je ook op de hoogte blijven van alle vriendschappelijke wedstrijden , het Belgisch kampioenschap , de Eurotour , het EK, WK en de worldcup. Kortom voor elk wat wils.

Je bent altijd welkom om  een kijkje te komen nemen of mee te vliegen op een van onze evenementen. Als je wil kunnen we je ook  in contact brengen met mensen uit de buurt om je op weg te helpen of gewoon leuk samen te vliegen.

Introductie

De voldoening die je uit een goede  thermische vlucht haalt is geweldig groot. Als je die vlucht dan ook nog start met een goede worp is het plaatje compleet. Het duurt dan ook bij de meeste piloten maar tot de eerste thermiekbel om echt verslaafd te geraken aan deze hobby.

Ondanks dat F3K een relatief jonge tak is kent het toch een grote aanhang. Het vliegen met dlg's is een heuse  uitdaging het zeer sterke competitie gebeuren op Europees en wereld niveau met piloten die zich al in meerdere andere takken bewezen hebben is hier het bewijs van. Er wordt gevlogen met discus gelanceerd zwevers ook wel een DLG genoemd. Binnen dit segment zijn twee groepen te onderscheiden; de mini’s van ongeveer een meter spanwijdte en de F3K modellen van 1,5 meter. Een mini is heel goed voor erg weinig geld zelf te bouwen en biedt enorm veel vliegplezier.

Dlg lancering

De DLG (Discus launch Glider) of in het Nederlands discus gelanceerde zwever is een model zweefvliegtuig dat door een discus worp (voor de toevallige voorbijganger een sierlijke pirouette ) de lucht in geworpen wordt. Vanaf het moment dat de zwever op hoogte is start het gevecht met de natuur elementen om zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Zelf gooien gaat beter dan je zou verwachten. Het grote voordeel van deze start methode is dat je niet hoeft te investeren in een motor, lier of zogenaamde hoogstart. Je hebt er ook weinig ruimte voor nodig en vrijwel ieder weiland leent zich er voor (mits je toestemming hebt van de grondeigenaar!) . Je kunt onderscheid maken tussen HLG en DLG. HLG staat voor Hand Launch Glider; het toestel wordt daarbij als een speer weggeworpen. Overigens worden bijna alle nieuwe modellen op deze manier “ingevlogen”; met een handstart kun je een heel eind vliegen om de eerste reacties te bepalen. DLG staat voor Discus Launch Glider. Hierbij wordt het toestel aan een vleugeltip vastgehouden en rondgeslingerd zoals een discuswerper dat doet. Eens de microbe gebeten heeft besef je maar al te goed dat dit de meest pure vorm van zweefvliegen.

Soorten

mini

toestellen die een spanwijdte hebben van om en bij de 1 meter.  Kunnen met relatief weinig en goedkoop materiaal gebouwd worden. De Mimi is hier een mooi voorbeeld van en heeft naar verluid ook nog goede vliegeigenschappen. Ook al komen die niet in de buurt van de fullsize modellen.

Fulsize

De grotere F3K modellen zijn vaak wat kwetsbaar en duur om mee te leren vliegen maar onmogelijk is het niet. De bereikte starthoogte is met wat oefening ongeveer 40 tot 60 meter waarmee per worp meer dan 2 minuten gevlogen kan worden . Met een beetje thermiek kan dit al snel richting de 300 meter en vluchttijden van een half uur gaan. Deze modellen kunnen met de juiste techniek en materialen ook zelf gemaakt worden. Al wordt dit reeds vakwerk waar toch heel specifiek materiaal en gereedschap voor nodig is .

Competitie

Deze modellen zijn vervaardigd uit glasvezel , kevlar en carbon gebonden door epoxy. Door het gebruik van deze stoffen zijn deze modellen bijna altijd goed te herstellen. Aangezien het hier over competitie gaat en het in bepaalde wedstrijden aankomt op 1seconde word alles uit de kast gehaald om het meest performante toestel te ontwikkelen. Gezien de hoge werklast voor het maken van een model en de beperkte markt  lopen de prijzen snel op.  Je kan ook altijd een mooie tweedehands op de kop tikken om zo de prijs te drukken .

 

f3k competitie start

 

 

 

 

Real Time Analytics